26. 1. 2010.

ID kartice

U Kreativnom centru se od 1. februara uvode ID kartice koje će služiti kontroli dolaska i odlaska iz firme. Kako takav način kontrole nikome nije prijatan mislila sam da bi kartice, po dizajnu makar, mogle da budu vesele. Svako je dobio svoj set boja, uglavnom preuzetih iz kolorita vizit karti napravljenih 2008. Na njima je font Sanader, autora Predraga Sanadera.
Tako smo dobili 50 različitih kartica, a ovde su predstavljene samo neke.


Konačno su stigle odštampane u petak, 5. februara. Razočarana sam kvalitetom štampe. Boje ne izgledaju onako kako su zadate, niti onako kako su u ofsetu ispale na vizit kartama. Slova su krzava, negde jedva čitljiva, a na kvadratićima se pojavljuju čudne fleke.



Da crni aparat za otkucavanje ne bi izgledao sumorno Dušan Pavlić je zamoljen da ga ukrasi jednim crtežom – Foto KC. Nedostaje i jedna devojčica.

24. 1. 2010.

Katalog za izložbu „Platitera”

U Beogradu, u Manakovoj kući, 28. januara u 18h otvoriće se izložba Biljane Jovanović. Izložba se zove „Platitera”. Biljana me je zamolila da za tu priliku napravim jednostavan katalog i pozivnicu.
Motivi korišteni kao dekoracija u tekstu i podlozi su delovi koje sam izdvojila iz njenih slika. Od njih sam napravila patern (korišten u podlozi) ili ih koristila tako izdvojene (umesto novog pasusa u tekstu).
Biljana je slike radila tehnikom enkaustike koja se kod nas retko koristi, a o kojoj će pred samo otvaranje držati predavanje.

Pozivnica, prednja strana kataloga i jedna unutrašnja strana

18. 1. 2010.

Sveske za nove projekte

Kada počne nova godina otvaraju se nove sveske, bele, za nove projekte. Moje sveske su nekadašnje makete za knjige Kreativnog centra a crtež na koricama je, naravno, Dušan Pavlić. Inspiraciju je našao u mojoj priči od tog dana – pokazivala sam ilustratore sa stilom ilustracija koje bih volela da imamo u knjizi pesama Jovana Jovanovića Zmaja koju planiramo da objavimo ove godine (ilustratori kao npr. Meomi, Meg Hunt, The Illustration Farm itd).


1. 1. 2010.

Jedno useljenje, s pogledom

Danas smo imali prilike da vidimo taj preuređeni prostor. Na vrhu jedne zgrade u gradu pruža se pogled na pola grada. Puno novih detalja i veselih boja. I u svemu tome Alex.

Ogledalska slika i detalj sa pločicom

Krugovi i boje

Senke

I pogled

Početak, sa izložbom i godišnjicom


U Centru za kulturnu dekontaminaciju otvorena je izložba povodom 15 godina postojanja pod imenom Delovodnih 15. Čovek bi rekao da se 1. januara u podne na jednom mestu ne može videti toliko ljudi, ali ovde ih je bilo – mnogo. Izložba je dokument događaja koji su se desili za vreme postojanja ovog centra. Delove nekih zapisa i dokumenta čitali su Sanja Mitrović, glumica i Zoran Jovanović, glumac. Dizajn i koncept izložbe uradila je Metaklinika, a gosti dizajneri (kao nekadašnji saradnici CZKD-a) bili su LedArt, grupa Škart, Borut Vild, Olivera Batajić, Andrej Dolinka, Siniša Ilić, Maša Mihajlović, Metaklinika i Katarina Šoškić. Izložba je otvorena do 15. februara.

Skica prostora / Metaklinika

Beli prostori na zidu ostavljeni su nama da ih ispunimo elementima koje smo koristili u dizajnu. Pravila sam tipografske kompozicije, kombinujući reči sa flajera i plakata.

Foto: Srđan Veljović

Ispunjena želja

Već dugo vremena želim da budem Deda Mraz. Da, da, baš tako. Ta želja još više se pojačala kada je Kreativni centar izdao knjigu Mauria Kunasa Deda Mraz i kada sam u njoj pronašla ilustracije iz Deda Mrazove štamparije.

Ilustracije iz knjige Deda mraz, scena sa štamparijom

E, onda sam želela da se zaposlim kod njega. Kako bi bilo divno raditi u takvoj družini i sa takvim ciljem. Kako nisam mogla da nađem put do čarobne štamparije počela sam da se penjem na glavu Dušanu Pavliću ne bi li me makar na papiru stavio u taj svet. I evo rezultata – želja mi je ispunjena! Hvaaaaaaaaala!