31. 7. 2013.

Latino fontovi

Nedavno je, tokom meseca maja i juna, u Institutu Servantes u Beogradu, održana izložba Latino fontovi. U pitanju je putujuća izložba petog bijenala latinoameričke tipografije. Izložba veoma zanimljiva, koja je divno ukrasila deo naše glavne ulice. Radovi tipografa su inspirativni, duhoviti, maštoviti… a pre svega vrlo vešti i profesionalno izvedeni. Tipografija je čista, jasna i savremena.
Utoliko mi je čast još veća što su me organizatori izložbe pitali da u katalogu obajve moj tekst iz knjige Svakodnevna tipografija, u izdanju Tipometra, pod nazivom Tipografija dizajna. Lepo izgleda tekst na španskom, u tako divnom tipografskom društvu.









Pogledajte više o izložbi na sajtu Tipometra.

3. 7. 2013.

Osporavanje demokratije

Već je prošlo nedelju dana od kada smo pravili koricu za ovu knjigu. I eto, ne sećam se kako smo je pravili. Poslovi dolaze, odlaze, prolaze. Ma treba sve beležiti tad kad se dešava jer tada se dešava toliko toga mnogo, što može biti inspiracija i podstrek za sledeći rad.

O autoru:
Jan-Verner Miler bavi se političkom teorijom i istorijom moderne političke misli. Predaje na Univerzitetu Prinston u Americi. Objavio je knjige “Constitutional Patriotism” (2007; “Ustavni patriotizam” [Fabrika knjiga, 2010]), “A Dangerous Mind: Carl Schmitt in Post-War European Thought” (2003) i “Another Country: German Intellectuals, Unification and National Identity” (2000).

O knjizi:
“Osporavanje demokratije” je obuhvatan prikaz političke misli u dvadesetom veku u Zapadnoj i Istočnoj Evropi. Objedinivši intelektualnu, političku i kulturnu istoriju, Miler baca svetlo na ideje koje su oblikovale razdoblje ideoloških ekstrema pre 1945. godine i liberalizaciju zapadnoevropskih politika posle 2. svetskog rata. Knjigu čine i živopisni portreti čuvenih, kao i neopravdano skrajnutih političkih mislilaca, te pokreta i institucija koje su oni nadahnuli. Posebnu pažnju Miler posvećuje idejama koje su elaborirane s namerom da se opravda fašizam. On opisuje i kako se spram tih ideja izgradila posebna vrsta liberalne demokratije u posleratnoj Zapadnoj Evropi. Knjiga objašnjava i događaje iz šezdesetih i njihove implikacije, a osvrće se i na neoliberalne tendencije s kraja veka. U zaključku autor kritički procenjuje i današnje doba koje obeležavaju svesni pokušaji da se odbace ideologije.

Najlepša knjiga meseca juna

Pa eto malo da nas hvale, a onda i mi sami sebe. :) Blic, nedelja, 30.06.2013.