21. 12. 2010.

Zima

Danas počinje zima. Meni to nije najteži dan u godini, iako sam zimogrožljiva. Toga dana, ili ovih dana, je kratkodnevica, što znači da od mraka idemo ka svetlosti i dužem danu. To me jako raduje. I ovaj dan nije danas specijalan samo po tome već i zato što je bilo pomračenje meseca, što se po prvi put u 372 godine poklopilo mnogo toga. Eto. I zbog toga – Kalendar. Može se reći da se ovaj post nadovezuje na onaj prethodni Ala je lep ovaj svet jer je tema ista – Zmaj.

Predložila sam da se ovogodišnji kalendar Kreativnog centra ceo posveti novoj knjizi Ala je lep ovaj svet. Ne razumem se u advertajzing, ali mi se uvek sviđalo da, kada se neka firma reklamira, to bude čisto i jednostavno, bez prikazivanja, u jednom trenutku, svega što se u njoj radi i proizvodi. Kako je kalendar jedan od najlepših i možda najkreativnijih načina da se jedna firma predstavi potrebno je pametno iskoristiti taj besplatni reklamni prostor. Po meni, izabere se knjiga (u ovom slučaju) koja je najvažnija ili za koju želimo da se najviše publike zainteresuje i onda poguramo. (Moj predlog da ceo štand ili bar jedan njegov deo na beogradskom sajmu knjiga bude u znaku jedne knjige, nije bio usvojen, a ja mislim da bi to bilo baš to. Ovako od svega po malo, ništa nije ostalo zapamćeno. Mislim ja. Možda i grešim.)

Osim što kalendar treba da bude atraktivan, kako bi ga neko postavio na zid, važno je i da kalendarijum bude funkcionalan, da se datumi, dani i nedelje lako čitaju, i da na jednoj strani bude sve što treba da bude. U Kreativnom centru smo prošlih godina pokušavali razne varijante, a mislim da sada imamo najbolju verziju. Kod nas je kalendar najpotrebniji komercijalistima i računovođama, pa sam otišla u njihove kancelarije i pitala ih kakav bi kalendar oni želeli da imaju, šta im nije odgovaralo na prethodnim, i na osnovu toga napravila dizajn kalendarijuma.

Nakon toga trebalo je izabrati ilustracije iz knjige koje bi odgovarale određenim mesecima. To u ovom slučaju nije bilo teško s obzirom da smo i knjigu imali podeljenu po godišnjim dobima. Ono što je bilo nezgodno je prilagoditi format ilustracije formatu strane kalendara. Za to se pobrinuo Andrej Vojković. Ja nikada ne bih smela da radim ilustracijama ono što on radi, ali on to ume. Hehe. On je i napravio kolaž za koricu kalendara.


Za kalendarijum sam koristila font Aram, Jane Oršolić, čitak i elegantan, a ujedno razigran, odličan za ovu prigodu. Stranu sam dodatno ukrasila elementima sa ilustracija, tako da deluje još toplije i veselije. Na jednoj strani nalazi se kalendar za aktuelni mesec i dva manja, za prethodni i naredni. Tako pravi poslovni ljudi imaju sve što im treba na jednom mestu.


Dakle i ovde, kao i u knjizi, ilustratori su Maja Veselinović, Boris Kuzmanović, Milica Stevanović i Dušan Pavlić. Trenutno je u Galeriji Art centar izložba radova Maje Veselinović. Juče je otvorena i traje do 8. januara 2011. godine. To nikako ne sme da se propusti.

Evo još nekoliko strana kalendara, a naš Andrejko se pobrinuo da svako ko želi može da ukrasi svoj desktop računara ilustracijama menjajući ih svakog meseca. Wallpaper kalendar možete preuzeti sa Facebook stranice Kreativnog centra. Svakog meseca novi.

Ovako izgleda otvorena strana kalendara za januar mesec. Velika ilustracija je Majina, a i ove sitne.

 Stranica kalendara za mesec mart. Ponovo Majina ilustracija.

Mesec jun i deo Borisove ilustracije, a ove sitne dole su Majine.

Mesec septembar, Borisova ilustracija. Sitne su opet Majine.

Kalendar je besplatan. Dobijaju ga prijatelji kuće Kreativni centar. Dobija se i uz grupu kupljenih knjiga. Sve to ima na sajtu.

12 коментара:

  1. Анониман21.12.10. 12:30

    "ili ovih dana, je ravnodnevica"
    Gruba greška, ravnodnevnice su u septembru i martu.

    ОдговориИзбриши
  2. Da, hvala. U pitanju je solsticijum, ili kratkodnevica.Sada ću popraviti.

    ОдговориИзбриши
  3. Da, danas je kratkodnevica, a ne kratkodnevNica. Anonimni, ovo je gruba greska:)
    Inace, kalendar je divan, divan, vidim i po reakcijama dece, kako moje, tako i mojih prijatelja!

    ОдговориИзбриши
  4. cmok za arama, srecan je u vasem kalendaru, a bogami sam i ja!

    ОдговориИзбриши
  5. Све честитке за календар!
    Поздрав,
    Владимир

    ОдговориИзбриши
  6. Draga Olja,

    Uzivam citajuci tvoje postove: mnogo me raduje tvoja profesionalnost i nacin na koji razmisljas o oblikovanju!

    A kalendar je mnogo lep :)

    ОдговориИзбриши
  7. Draga Bojana, hvala mnogo. Drago mi je da ima koristi ovo pisanije.

    ОдговориИзбриши
  8. Ja sam bas danas bacila stari kalendar iz decije sobe i nedostaje nam novi! Bilo bi divno da ga imamo pre februara.

    ОдговориИзбриши
  9. oli, i ja bih htela. da li možete da ga pošaljete jovanu na posao? za danu! :)

    ОдговориИзбриши